Facebook

Thursday, March 31, 2016

Pujuklah Hati ... Dugaan kecil je ni ...

Dugaan demi dugaan. Bukan hidup kalau tak ada dugaan. Dugaan pula datang dengan pelbagai bentuk. Kesusahan itu dugaan, kesenangan juga dugaan. Dugaan menguji kita, bagaimana kita hadapi, bagaimana hubungan kita dengan Pencipta.

Difikir-fikir, dugaan saya kecil je dari orang lain. Orang lain yang berjaya dalam bisnes, kalau dengar cerita mereka, ada yang sampai pernah bankrap, rugi berjuta-juta. Setakat smartphone rosak, line internet slow sebab update laptop ke Windows 10 (ada cara tak nak boostkan balik masalah WiFI slow ni). Kalau orang lain dengar, mesti pelik. 

'Eleh, sebab tu je nak stress ke? Boleh hidup lagi la.... '

Untuk yang tak tahu, mata pencarian saya adalah dari alam maya. Bisnes online. Walaupun belum kukuh mana, selalu bertukar fikiran untuk buat sesuatu perkara, tapi Alhamdulillah. Dah boleh sara hidup sendiri. Proud of myself.

Untuk bisnes online, saya selalu guna Instagram untuk promosi dan Whatsapp untuk terima order. Dua-dua kena guna smartphones untuk guna apps tersebut. Bila dah kena macam ni, kena stop kejaplah. Baru terfikir, kalaulah ada FB page yang aktif, mesti tak jadi masalah.

Dari masalah, kita belajar untuk lebih bersedia di masa hadapan.

Lagi satu, smartphones memang penting untuk saya. So, akan simpan modal untuk beli smartphones yang lebih tahan lasak.


Buat masa sekarang, rehat dulu. Fikir masak-masak macam mana nak MOVE ON. Macam mana nak bangkit semula. Tengah pujuk hati sendiri. Dah lah tempat mengadu tak ada... huhuhu...

But always loves this book. Pujuklah Hati by Bonda Nor. Teringat masa beli buku ni. Tahun 2014 rasanya. Masalah cinta. Tapi sekarang dah malas nak fikir. 

Kalau ada apa-apa masalah, baca buku ni. Tenang je rasa.


No comments:

Post a Comment

Thanks for your Comments!