Facebook

Monday, March 28, 2016

SMARTPHONE PADAM!!!

Secara tiba-tiba, smartphone saya, Asus Zenfone 2 padam dan tak boleh cas. Kadang-kadang vibrate sendiri tapi masih takde display apa-apa. Agak tertekan sebab smartphone tu masih agak baru. Belum sampai setahun. Beli masa awal bulan Ramadhan tahun lalu. Kalau tengok luaran pun masih cantik lagi sebab pakai casing. Bila dah padam, apa boleh buat? Nak hard reset, tekan volume button + power button pun tak ada respond. Dah la tak ada backup phone. 

Kerja agak tergendala. Bisnes online banyak guna whatsapp dan instagram and both boleh guna dekat handphone sahaja.

Nasib baik bisnes online belum bermula sepenuhnya. Mungkin Allah bagi masa untuk rehat dan berfikir apa nak buat. Sebab terasa diri ni terlalu banyak pegang smartphone untuk Google info untuk mulakan semula bisnes online.

Yang menjadi masalah sekarang, MANA NAK HANTAR REPAIR HANDPHONE TU dan HANDPHONE BRAND APA YANG TAHAN LASAK untuk online sepanjang masa. Kena beli baru sebab awal April nak join dropship. Kena ada Instagram, Whatsapp dan Telegram. Warranty memang takde dah sebab dah bukak belakang. Try Google katanya kena disconnectkan bateri dari motherboard. Ramai kata berjaya, tapi saya buat masih tak boleh on dan cas jugak.

Buntu. Mungkin kena buat DIGITAL DETOX sementara waktu.

Tapi yang pasti, digital detox ni hanya jauhkan diri dari smartphone je. Laptop dan tv masih boleh digunakan. Hehehe...

Eh, korang guna smartphone brand apa ye? Bajet saya hanya dalam lingkungan RM600 ke bawah. Paling tinggi pun mungkin RM700. Duit ada tapi tu memang nak buat modal mula bisnes online balik.

No comments:

Post a Comment

Thanks for your Comments!